• Lorem ipsum

Hoe is het overhemd ontstaan?

20 Oct 2015
door Chris Bruls

Hoe is het overhemd ontstaan?

Al sinds de tijd voor de middeleeuwen bestond het overhemd al. Het werd toen alleen gedragen als onderkleding of nachtkleding. In het begin had het overhemd dan ook geen kraag of manchet, maar een boord die men kon dicht knopen. Deze werd dan ook altijd over het hoofd aangetrokken. Men kon in de middeleeuwen kiezen tussen een verwijderbare of een vaste kraag. Meestal werd het overhemd van linnen gemaakt en soms ook wel van zijde.

18e eeuw

Rond de 18e eeuw werd het overhemd niet meer alleen als onderkleding of nachtkleding gedragen.  Mensen van Adel gingen deze als een echt overhemd dragen. En dan voornamelijk witte overhemden die er schoon uitzagen. Dit in tegenstelling tot de werklui waarvoor het niet betaalbaar was. zo zag je echt het onderscheid tussen de hogere klasse en de werklui.

Maatwerk

In die tijd werden was er totaal geen sprake van massaproductie. Mensen uit de hogere klasse konden het zich permiteren om naar de kleermaker te gaan. En zich daar een overhemd aan te laten meten. De middenklasse liet een overhemd door zijn vrouw maken. Voor een geruime periode was het overhemd een standaard uitgevoerd product. Later in de 19e eeuw veranderde dit drastisch en werden de overhemden echt op de maten van de lichaamsvormen gemaakt. 

De vaste kragen verdwenen toen ook en de overhemden werden wat kleurrijker. Ook zag je meer sportievere overhemden en werkoverhemden. Nog een geruime tijd werd het witte overhemd gezien als welvaart 

Het overhemd van nu 

Ten tijde van de Eerste Wereld oorlog begon het overhemd behoorlijk te veranderen. Men zag grote verschillen  aan de voorzijde waar knopen werden gebruikt. Later kreeg men overhemden met een vast kraag wat nu nog steeds terug te zien is. Daarna overhemden van nylon/polyester en steeds meer overhemden met korte mouwen. Niet veel later kwamen er ook overhemden met een borstzak. Dit wat je nu eigenlijk steeds minder terugziet.

Steeds meer en meer worden de overhemden niet alleen maar door mannen gedragen. Voor vrouwen zijn er tegenwoordig ook steeds leukere overhemden oftewel blouses. Het leuke is ook dat er tegenwoordig zoveel variatie is en dat je jouw eigen overhemd geheel naar eigen stijl en pasvorm kan ontwerpen. Van de kleur en soort stof tot knopen, stiksels, boorden, manchetten, monogrammen etc. Maatwerk ten top!

Zie hier ook nog wat meer informatie over het overhemd http://nl.wikipedia.org/wiki/Overhemd

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter