• Lorem ipsum

Home > De keuze voor het juiste overhemd?


De keuze voor het juiste overhemd?

De keuze voor het juiste overhemd is toch altijd weer lastiger dan wij denken. Het overhemd wordt allang niet meer alleen formeel gedragen. Tegenwoordig zie je steeds meer casual overhemden met de mooist denkbare contrasten en knopen. De keuze in verschillende stoffen, kleuren en stijlen is tegenwoordig enorm. Ben je op zoek naar een zakelijk overhemd? een casual overhemd? of misschien zelfs wel voor een overhemd voor een bruiloft? Voor iedere keuze gelden andere regels. Hoe ga je de juiste pasvorm bepalen? Welke stof kies ik? Welke boord neem ik? Welke manchet? De mouwlengte? De kleur? Wij zullen jou hiermee helpen doormiddel van ons overhemden advies!

1. De stof

Een kwaliteit overhemd is over het algemeen vervaardigd uit 100% katoen. En dan het liefst van  Egyptisch katoen welke wij zelf verkopen. Deze heeft veel langere vezels waardoor het veel zachter aanvoelt en kwalitatief veel beter is en langer meegaat. Er kan ook gekozen worden voor een linnen overhemd die over het algemeen op warme zomerse dagen gedragen wordt.
Ook is het zo dat dat de keuze van de stof en hoe deze geweven is voor een groot deel bepaalt hoe het overhemd draagt en aanvoelt. De meest gebruikte wevingen zijn poplin, visgraat, twill en oxford. Poplin is een stof uit gelijkmatige, fijne en stevige katoenen garens die in platbinding geweven zijn. Visgraat is bij de meeste mensen bekend en is een keperweefsel dat de verspringing periodiek afwisselt dat zorgt voor een duidelijke schuine lijn die in driehoekjes loopt. Twill heeft een diagonaal streep effect en voelt voller aan dan bijvoorbeeld een poplin. Oxford heeft een grove weefstructuur en wordt meestal gebruikt bij wat zwaardere stoffen.

Poplin   Visgraat   Twill   Oxford
                                             
                    
                      Poplin                                            Visgraat                                                          Twill                                                     Oxford

2. De pasvorm

Tegenwoordig zie je qua pasvormen vooral de getailleerden pasvormen zoals de 'Slim Fit' overhemden. Deze zijn vooral bedoeld voor de jongere en of slankere generatie bedoeld. Let hier wel altijd op dat er nog voldoende bewegingsvrijheid is en de knopen niet open gaan staan. Het is hierbij wel belangrijk dat het overhemd goed aansluit op de contouren van het lichaam. Wanneer de pasvorm goed is bepaald dit al zeker 50% van de uitstraling. Heb je een bredere lichaamsbouw dan kan er beter gekozen worden voor een 'Semi Fit' of 'Regular Fit'. Deze pasvormen geven een ruimere bewegingsvrijheid dan bij een 'Slim Fit' pasvorm. Bij een nog bredere lichaamsbouw of een maatje meer kan er ook nog gekozen worden voor een 'Loose Fit' pasvorm welke gewoon erg ruim valt. Let er ook altijd goed op dat het overhemd lang genoeg is, zodat deze niet uit de broek kruipt. Vanaf de broekrand gemeten tel er dan altijd 30 centimeter bij op. Laat je het overhemd over de broek hangen tel er dan 15-20 centimeter naagelang je zelf het mooist vindt.


3. De boord

Welke boord moet ik kiezen? Er zijn hierin veel verschillende mogelijkheden. Een spread boord of cut-away boord wordt het meest gekozen wanneer er een volle stropdas gedragen wordt. De button down boord wordt meestal casual gedragen door zijn sportieve look. De klassieke boord heeft rechte punten en doet het eigenlijk altijd goed. De baleinen binnenin het boord zorgen ervoor dat het model altijd goed in vorm blijft. Heb je het boord gesloten en kan je nog een vinger tussen je nek en het boord doen dan betekend dit de juiste boordmaat. 

4. De manchet

Welke manchet moet ik kiezen? Ga je voor een zakelijke of een klassieke look neem dan een dubbele manchet met manchetknoop. Heb je lange en smalle armen neem dan een enkele manchet met 2 knopen. En heb je korte en dikkere armen neem dan een enkele manchet met 1 knoop. Daarbij heb je ook nog de keus uit manchetten met afgeronde, schuine en rechte hoeken.

5. De knopen

De knopen die vroeger veel gebruikt werden waren van hout en parelmoer. Dit om de duurzaamheid/hardheid en exclusieve uitstraling. Parelmoer wordt vooral gekenmerkt doordat dit koel aanvoelt. Bij kwaliteit overhemden worden er standaard 8 knopen per overhemd gebruikt. Tegenwoordig zie je ook veel gekleurde plastic knopen van hoge kwaliteit. Deze kunnen heel leuk gecombineerd worden met gekleurde stiksels en contraststoffen.

6. De kleur

Welke kleur kan ik het beste kiezen? Wanneer het overhemd formeel gedragen wordt valt de keuze meestal op wit of lichtblauw. Maar ook kan er gekozen worden voor een leuke streep of ruit. Wil je wat meer opvallen doe dit dan door een mooie das. Wanneer het informeel en casual gedragen wordt is er van alles mogelijk. Er kan dan eindeloos gecombineerd worden met verschillende stoffen, stiksels, knopen en contraststoffen. 

Afspraak maken?