• Lorem ipsum

Home > Soorten stoffen voor luxe overhemden


Overhemdstoffen voor luxe overhemden

Hieronder vind je de meest gebruikte overhemdstoffen

Twill

Twill is een keperbinding. Een weefmethode die een diagonaal patroon in de stof creeert. Het zijn stoffen die over het algemeen wat zachter zijn en minder kreuken. Ook zijn deze stoffen erg sterk.

                       

Popline

Poplin is een stof welke fijne, gelijkmatige en stevige katoenen garens in platbinding is geweven. De kettinggarens zitten hier veel dichter op elkaar dan de inslaggarens. Het inslaggaren is vaak ook dikker dan het kettinggaren, waardoor de dwars ribbels ontstaan. Het is een stof die veel gebruikt wordt en makkelijk te strijken is.


Visgraat

De visgraat is een variant aan de keperbinding (Twill). Het heeft een diagonale structuur waarvan de looprichting regelmatig wisselt en lijkt op een visgraat. De weving is dicht en sterk. Wordt veelal gebruikt voor business, casual en luxe overhemden.


Dobby

Bij een dobby weving is het eigenlijk de bedoeling een bepaalde structuur in de stof aan te brengen. Vaak worden er meerdere maten garen en weeftechnieken gebruikt. Zoals bijvoorbeeld een bepaald zigzagpatroon of de weving van twill streepjes in platbinding.


Tweed

Tweed wordt zeer dicht geweven. Dit herken je gelijk. Deze weeftechniek maakt de stof ook erg hecht. De stof vertoont een schuine keperlijn en wordt geweven uit geverfde garens. Het is een stof die uit Groot-Brittannie komt. Bekende soorten zijn bijvoorbeeld Shetland tweed en Harris tweed.


Denim

Denim stof is een weefsel gemaakt met een keperbinding. Het is een erg sterke en gekeperde stof. Wordt veelal ook gebruikt voor het vervaardigen van jeans.


Linnen

Linnen is een natuurlijk vezel die men haalt uit de bast van de vlasplant. Linnen heeft een lange vezelstructuur en die zie je ook terug in de mooie glans. Het is erg sterk en neemt vocht goed op. Erg lekkere en luchtige stof voor in de zomermaanden.


Flanel

Flanel wordt gemaakt van los gesponnen garen die geweven is in een keper -of linnenbinding. Hoofdzakelijk is het een een -of tweezijdig geruwde katoenen stof die werd vervaardigd in Wales.


Basket

Basket is een variant van de Oxford, maar dan in de dikkere vorm. De weving bestaat uit meerdere horizontale draden geweven over meerdere verticale strengen. Het heeft daardoor een karakteristiek en vierkant patroon. 


Corduroy

Corduroy noemt men ook wel ribcord of ribfluweel. Deze stof heeft in de lengterichting zachte ribbels met een vleug. 


Oxford

Oxford is over het algemeen een zwaardere stof dan bijvoorbeeld Popline. Het is een zachte en duurzame stof die geweven is in een mandweefsel met twee evenwijdige kettinggarens en een zacht gesponnen vulgaren. Erg leuk voor een business overhemd of een sportief overhemd met een button down boord.


Boucle

Boucle is een stof met een structuur. Je herkent het aan de garens met kleine -of grote lussen gebruikte in gebreide of geweven stoffen.


Egyptisch katoen

Egyptisch katoen is katoen dat zich duidelijk onderscheidt van de andere soorten katoenen door de extra lange vezels en een grote zuiverheid van het materiaal. Het is ook heel soepel en zacht en daardoor kan er heel fijn geweven worden. Egyptisch katoen is te verkrijgen in meerdere bindingen. De binding bepaalt dus niet de kwaliteit van de stof maar bepaalt wel hoe die aanvoelt. Het is ook katoen wat erg slijtvast is en comfortabel draagt. En dan ook als het nog eens dubbelgetwijnd (two-ply) is, levert dit het maximale resultaat op. Vandaar dat deze katoen ook altijd voor kwaliteitoverhemden en luxe overhemden gebruikt wordt. Dit verschil zie en voel je ook echt!


Stretch

Stretch is een elastische stof. Deze wordt daardoor aangepast aan het lichaam.


Seersucker

Seersucker is een stof met gerimpelde strepen in de lengte van de stof.


Pinpoint

Pinpoint is een stof waar meerdere draden gebruikt worden die door elkaar lopen. De weving is dan ook wat dikker en stugger dan bij een Oxford. Het dunne witte draad dat is meegeweven zorgt voor het spikkelpatroon in de stof.


Gabardine

Gabardine is een dichtgeweven kale stof met een fijn enkelsporig steilkeper effect.


Fil a Fil

Fil a Fil is een stof met een fijn spikkel patroon. De binding is plat en de ketting bestaat afwisselend uit een wit -en een gekleurd garen en de inslag uit witte garens.


Geborsteld katoen

Dit is een katoenen stof die geborsteld is om zo alle overvloedige vezels en pluksels te verwijderen. Zo geeft dit een hele fijne en zachte afwerking.


Zie hier nog meer informatie over stoffen en textiel http://nl.wikipedia.org/wiki/Textiel

Afspraak maken?