• Lorem ipsum

Home > Wastips en onderhoud


Wetenswaardigheden over het wassen en onderhouden van maatoverhemden!

Maatoverhemden verdienen het om met zorg behandeld te worden.

Overhemden wassen?

 • Was het overhemd altijd met gelijke kleuren op 30°C en maak hierbij gebruik van een fijn wasprogramma.  
 • Gekleurde en witte was altijd gescheiden houden. Dit om kleur afgeven te voorkomen.
 • Stop maximaal 5 tot 6 overhemden tegelijk in de wasmachine om ernstig kreuken te voorkomen.
 • Gebruik altijd vloeibare wasmiddelen en vermijd alstublieft bleekmiddelen.
 • Vermijd het gebruik van een droger voor het behoud van kleuren en kwaliteit.
 • Als de wasmachine klaar is laat dan de overhemden er niet te lang inzitten, maar hang deze gelijk nog nat op aan een hangertje. Zo worden de minste kreukels overgehouden. En is strijken daarna een plezier :-)

Overhemden strijken?

 • Gebruik bij voorkeur een stoomstrijkijzer. Door het gebruik van stoom gaat het strijken nog veel gemakkelijker.
 • Strijk bij voorkeur niet te heet. Gebruik de 1e of 2e stip op de katoenstand (110-150 graden).
 • Niet helemaal overtuigd van je eigen strijk kwaliteiten? Strijk dan bij voorkeur altijd de binnenzijde van het overhemd. Dit om beschadigingen en verkleuren te voorkomen. Bij metname gladde stoffen en stroeve stoffen raden wij dit sowieso aan.
 • Maak altijd gebruik van voldoende stoom. Op deze wijze gaat het strijken vele malen makkelijker, omdat al het vocht de warmte van het strijkijzer dieper in de vezels brengt.
 • Strijk het overhemd bij voorkeur als het nog vochtig is of net uit de wasmachine komt.


Maak gebruik van de volgende 4 stappen en het overhemd zit weer als gegoten.

Stap 1. Boord en schouderpand

Plaats het boord opengevouwen op de strijkplank. Begin bij de punten van het boord en werk dan rustig naar binnen toe en voorkom zo plooien. Schuif daarna een mouw over het uiteinde van de strijkplank en leg het schouderpand volledig recht en strijk dit in zijn geheel plat.

 
Boord en schouderpand

Stap 2. Mouwen en manchet

Start met een mouw en pak deze bij de zijnaad en leg hem op de strijkplank. Zorg ervoor dat deze in zijn geheel helemaal recht ligt. Maak hem dan nog even vlak door er strak met je hand overheen te gaan. 
Neem dan het strijkijzer en begin bij het mouweinde en ga dan rustig over de mouw zelf heen. Daarna kan de manchet gestreken worden. Maak hiervan altijd de knoopjes los en vouw hem in zijn geheel open. Begin met de binnenzijde en eindig met de buitenzijde. Hierna kan op dezelfde wijze de andere mouw gestreken worden.

Mouwen

Stap 3. Achterzijde

Plaats het overhemd over de lengte van de strijkplank met het boord naar de smalle kant toe. Hier begin je met de bovenzijde van het overhemd en werk je rustig van buiten naar binnen toe. Daarna kan het gehele oppervlakte (achterpand) gestreken worden. Op deze wijze strijk je alle mogelijke kreukels eruit.


Achterzijde

Stap 4. Voorzijde

Plaats hier een gedeelte van de voorzijde tot de naad op de strijkplank. Hier strijken wij altijd naar de knopen toe. Zo gaan eventuele kreukels er zeer gemakkelijk uit. Wel moet je er altijd opletten dat het overhemd de gehele tijd goed vlak ligt. Is de ene zijde klaar dan kan gelijk daarna de andere zijde gestreken worden.

 
Voorzijde

 

Vlekken verwijderen met Oma's tips

Balpenstrepen 

Balpenstrepen kunnen bijna van alle gladde, niet-poreuze oppervlakken verwijdert worden met een sopje. Op een maatoverhemd verwijderen met alcohol en daarna goed wassen, zodat de kleur van de stof niet wordt aangetast.


Bier

Bier gelijk verwijderen met lauw water. Leg bij eventueel donker bier het gedeelte met de vlek een langere tijd in het lauwe water.


Bloed

Bloed gelijk verwijderen met koud water en goed uitspoelen. Zelfs oude bloed vlekken verdwijnen na een tijdje weken in koud water. Vermijd warm water ivm het stollen van het bloed.


Chocolade

Verwijder eerst zoveel mogelijk de oppervlakkige chocolade. Daarna de plek goed uitspoelen en insmeren met een wasmiddel en weer meerdere malen goed uitspoelen.


Champagne

Gelijk uitspoelen met lauwwarm water.


Cosmetica vlekken

De vlek deppen met alcohol totdat de vlek geen kleur meer afgeeft. Laten weken met behulp van een vloeibaar wasmiddel. Daarna gelijk wassen.


Deovlekken

De vlekken inwrijven met azijn en daarna wassen volgens de normale wasvoorschriften.


Fruitvlekken

Verse fruitvlekken kan je het beste bestrooien met vlekkenzout en daarna gelijk wassen volgens de normale wasvoorschriften.


IJsvlekken

Ijsvlekken kunnen het beste verwijdert worden door het gelijk uit te spoelen met lauwwarm water uit te spoelen.


Inkt

Inktvlekken afwisselend deppen met alcohol. Daarna wassen volgens de normale wasvoorschriften.


Lijmvlekken

Probeer lijmvlekken eerst te verwijderen door goed te spoelen met lauwwarm water en daarna volgens de normale wasvoorschriften te wassen. Mocht dit echt niet lukken dan kan de vlek eerst behandeld worden met een beetje aceton. Daarna uiteraard goed spoelen en wassen.


Parfum

Parfumvlekken direct met alcohol deppen en daarna met een vloeibaar wasmiddel wassen volgens de normale wasvoorschriften.


Rode wijnvlekken

Deze eerst deppen met wat citroensap en direct uitspoelen in lauwwarm water. Daarna wassen volgens de normale wasvoorschriften.


Schoensmeervlekken

Eerst deppen met wasbenzine of terpetine en daarna wassen volgens de normale wasvoorschriften.


Tomatensap

Vlekken van tomatensap het liefst direct uitspoelen met lauwwarm water met eventueel een heel klein beetje ammonia. Daarna wassen volgens de normale wasvoorschriften.


Witte wijnvlekken

Direct uitspoelen met veel koud water en daarna wassen volgens de normale wasvoorschriften.

Zie hier nog wat extra informatie over wasvoorschriften http://nl.wikipedia.org/wiki/Wasvoorschrift 

Zie hier nog meer informatie voor het opvouwen van het overhemd http://was-tips.nl/overhemd-vouwen-hoe-doe-ik-dat/

Zie hier nog een leuke video over het strijken van maatoverhemden in 2 minuten 

 

 

Afspraak maken?